Etnolab Zenica: Studentice i studenti iz Zadra, Ljubljane i Zenice na zajedničkim terenskim vježbama

Kulturalni studij Projekti

Nakon što su prve dvije etnografske laboratorije pod nazivom, Etnolab, održane u Varešu 2021. i 2022. godine, domaćin Trećeg Etnolaba, održanog tokom marta ove godine, bila je Zenica. Treći Etnolab organizovan je sa ciljem održavanje višednevnih terenskih vježbi studentica i studenata u gradu Zenici sa posebnim fokusom na istraživanje različitih aspekata tradicionalne manifestacije Proljetni uranak – Zenička Čimburijada koja se održava svake godine na prvi dan proljeća 21. marta.

U istraživanjima su učestvovale studentice i studenti sa Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Univerziteta u Ljubljani i Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici, te kolega iz Muzeja grada Zenice. Voditelji i mentori Trećeg Etnolaba bili su prof. dr. Mario Katić iz Zadra, doc. dr. Alenka Bartulović iz Ljubljane i doc. dr. Mirza Džananović iz Zenice. Formirane su četiri mješovite ekipe koje su istraživale različite elemente zeničke Čimburijade poput gastronomije, muzike, identiteta i sjećanja vezanih za samu manifestaciju koja se decenijama organizuje na obalama rijeke Bosne u centru Zenice.

Primarni cilj ovogodišnjeg Etnolaba bilo je razmjena iskustava i sticanje novih vještina kroz praktična istraživanja na terenu, a namjera učesnika je da rezultati svih aktivnosti uskoro budu i vidljivi. Naime, želja organizatora je da materijali prikupljeni tokom trajanja Etnolaba budu osnova za izradu odgovarajućih akademskih tekstova, te da oni tokom navedene godine budu objavljeni u formi publikacije te time postanu dostupni i široj javnosti.

Opći utisci svih učesnika o Etnolabu, Zenici i Čimburijadi su vrlo pozitivni, a u narednom periodu objavljujemo i nekoliko izdvojenih zapažanja naših gostiju iz Zadra i Ljubljane.