Zašto upisati Kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Zenici?

Kulturalni studij Obrazovanje

Kulturalni studiji predstavljaju interdisciplinarni studij u kome se prepliću različite discipline humanističkih i društvenih nauka. Diploma iz oblasti kulturologije obuhvata razne aspekte proučavanja kulture, od antropologije, heritologije, religije, filozofije, sociologije, muzeologije, kulturne politike, menadžmenta u kulturi, kulturnog turizma, istraživanja popularne kulture, virtuelne kulture itd. vakav karakter studija pruža konkretna znanja i nudi adekvatne odgovore na sve složenije globalne ekonomske, političke, kulturne i demografske procese.

Kulturalni studiji su oblikovani tako da je fokus studija usmjeren ka obučavanju studenata da postanu kompetentne osobe koje mogu samostalno planirati, istraživati i djelovati u polju kulture u svojoj zajednici. Ovaj studij pruža potrebnu edukaciju kroz koju se studenti mogu afirmirati kao stručnjaci za rad u muzejima, bibliotekama, medijskim i izdavačkim kućama, pozorištima, različitim ustanovama i institucijama kulture (domovi, centri kulture), te vladinim i nevladinim organizacijama kao savjetnici za kulturnu politiku i kao istraživači i nosioci projekata u oblasti kulturne i kreativne industrije. Prihvatanje evropskih kriterija za unapređenje kulture, zaštitu kulturne baštine i afirmaciju kulturne industrije i kulturnog turizma usmjereno je ka formiranju novog profila stručnjaka u oblasti kulture.

Stečena znanja i vještine budućim kulturolozima će omogućiti promociju kulturnih i humanističkih vrijednosti, te promoviranje novog koncepta kreativne i kulturne industrije.

Sve informacije o upisu na Odsjek za kulturalne studije u akademskoj 2023./2024. mogu se dobiti putem e-mail adrese: kulturalne.studije@unze.ba