Na Filozofskom fakultetu u Zenici otvorena izložba: “Kako vratiti život zeničkim trgovima?“

Kulturalni studij Projekti

Na Filozofskom fakultetu u Zenici danas je održana izložba studentica i studenata Odsjeka za kulturalne studije pod nazivom „Kako vratiti život zeničkim trgovima?“. U prisustvu velikog broja posjetilaca izložbu su predstavili Dunja Pašajlić, Zuhdija Karić, Selma Kepeš i Indira Agić, a uvodno obraćanje imao je doc. dr. Hazim Begagić.

Uvidom u službene dokumente Grada Zenice utvrđeno je da u Zenici postoji ukupno šest trgova i to: Trg Alije Izetbegovića, Trg Bosne i Hercegovine, Stara čaršija, Stanični trg, Trg žrtava fašizma i Trg rudara. Međutim, analizom kriterijuma koje svi svjetski trgovi trebaju ispunjavati utvrđeno je da ni jedan zenički trg ne ispunjava te uslove, jer većina njih uopće nema obilježja trga, mnogi služe kao parking prostor, urbani mobilijar i zelene površine su oštećene ili potpuno uništene, a nekoliko trgova bi uskoro moglo biti u potpunosti uništeno jer će na njima biti izgrađeni stambeno-poslovni objekti. Zbog svega navedenog zaključeno je da se zeničkim trgovima ne posvećuje adekvatna pažnja niti se razmišlja kako bi se oni pretvorili u artikulirane javne prostore, sa odgovarajućim urbanističkim, vizuelnim, estetskim i kulturološkim karakteristikama.

Konačni cilj izložbe „Kako vratiti život zeničkim trgovima?“ jeste povećati svijest javnosti o postojanju trgova u Zenici, ukazati na njihov značaj i potencijal, te poslati poruku lokalnim vlastima da je vrijeme da se vrati život zeničkim trgovima, kako bi oni konačno počeli ispunjavati svoju funkciju i postali kvalitetno osmišljeni javni prostori na usluzi svim građanima Zenice.