Zapaženo učešće studentica i studenata Odsjeka za kulturalne studije na panel diskusiji u organizaciji TPO Fondacije i Ambasade Velike Britanije

Kulturalni studij Obrazovanje

U petak, 05. marta 2021. godine, TPO Fondacija Sarajevo u saradnji s ambasadom Velike Britanije u Sarajevu organizovala je prikazivanje filma „Miss Representation“, autorice Jennifer Siebel Newsom, i online panel diskusije s mladim ljudima BiH na teme uticaja medija na položaj mladih i žena u BiH. Panel diskusiji prisustvovalo je skoro 100 studentica i studenata sa Univerziteta u Tuzli, Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Internacionalnog Burch univerziteta Sarajevo, Internacionalnog univerziteta Sarajevo i Univerziteta u Zenici. Organizatora događaja predstavljali su Melika Šahinović, TPO Fondacija Sarajevo, i zamjenica ambasadora dr. Ruth Wiseman, voditeljica diskusije bila je Dijana Duvnjak, osnivačica Fondacije 787 čiji je cilj zagovaranje poboljšanja pozicije žena i mladih u bh. društvu kroz edukaciju o preduzetništvu, a uvodna izlaganja dali su prof. dr. Merima Jašarević iz Mostara i Nikola Vučić, novinar televizije N1. Osim pomenutih, panel diskusiji su prisustvovali i Vildana Džekman, Udruženje BH novinari, predstavnici Fondacije „Muharem Berbić“ Sarajevo, te profesorice i profesori sa već navedenih univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se film fokusira na pozitivne i negativne efekte medija na emocionalni, društveni, politički i ekonomski razvoj mladih ljudi, a posebno žena, cilj panel diskusije bio je osnažiti mlade ljude da u svom okruženju prepoznaju negativne efekte koji mediji često suptilno ostavljaju na mlade ljude i posebno na djevojke i žene. Kroz panele težnja je i dodatno ohrabriti mlade ljude vještinama za uspješno prevazilaženje izazova koje društvo nameće kroz različite aršine i kriterije za muškarce i žene. Predstavnici Univerziteta u Zenici bili su studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije Sanina Memčić, Rania Prnjavorac, Harun Agić, Adis Kriko, Selma Kepeš, Ajla Mrkaljević i Elmin Fehrić, koji su dali značajne priloge diskusijama i imali vrlo zapažena izlaganja. O ovome možda najbolje svjedoči i činjenica da su Ajla Mrkaljević i Adis Kriko dobili poziv od organizatora da pripreme video izjavu za Ambasadu Velike Britanije sa obrazloženjem da su „među skoro 100 učesnika i učesnica posebno primijećeni kao elokventni mladi ljudi koji prepoznaju važnosti ove teme i s kojima bismo voljeli raditi u budućnosti“. Video izjave će u narednom periodu biti objavljene na zvaničnim Facebook i Twitter računima Ambasade Velike Britanije, a svi učesnici će imati priliku učestvovati na Konkursu za najbolji esej na temu „Rodna ravnopravnost iz moje perspektive“ na kojem će tri najbolja rada biti nagrađena vrijednim novčanim iznosima.

Odsjek za kulturalne studije upućuje čestitke organizatorima i svim učesnicima vrlo zanimljive panel diskusije, a Sanini, Raniji, Harunu, Adisu, Selmi, Ajli i Elminu želimo nastavak uspješnog rada s nadom da će se naći među nagrađenim radovima!