Zeničanin Belmir Miskić položio za državnog sudiju u šahu

Aktivnosti studenata Kulturalni studij

Zeničanin Belmir Miskić položio za državnog sudiju u šahu – U organizaciji Šahovskog saveza Federacije BiH i tehničkoj organizaciji ŠK „Inzio-Tušanj“, u vremenu od 30.10- 2.11.2020. godine održan je seminar za šahovske sudije svih nivoa (klupski, županijski /kantonalni /regionalni, savezni/državni). Seminar se održao u hotelu „Lukavac“ u Lukavcu.

Seminaru je pristupio i mladi Zeničanin Belmir Miskić, član ŠK Čelik, koji je uspješno položio ispit i stekao zvanje: državni sudija u šahu.

Uporedo sa ovim seminarom u Lukavcu je u toku 27. Ekipno prvenstvo ŠSFBiH za seniore–Prva „A“ liga, na kojem učestvuju ŠK Čelik i ŠK Preporod iz Zenice.

Na seminaru je, pored tema po Pravilniku sudijske organizaciju BiH (Statut ŠU BiH, Pravila šahovske igre, vrste i organizacija takmičenja, turnirski sistemi, pravilnika FIDE o međunarodnim titulama i rejting sistemu, i dr.) upriličena i obuka rada u Swiss Manageru (predavač Boris Budimir), te obuka za programiranja raznih vrsta elektronskih satova.

Inače, Belmir Miskić, diplomirani kulturolog, rođeni Zeničanin (1992). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Bavi se pitanjima iz oblasti kulture, trenutno zaposlen na stručnom osposobljavanju u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Inače, Belmir je sin zeničkog IA Sejfudina Miskića, koji je dugo u šahu, a nekoliko godina je sudija i operater na raznim turnirima.

Na predstojećim lokalnim izborima 2020.Belmir je nosilac liste za Gradsko vijeće Zenica, ispred Prve stranke i ovo je njegov prvi ulazak na političku scenu.

Preuzeto sa: zenicablog.com

Komentariši