Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije učestvovali su u realizaciji programa kulturnog obrazovanja „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“

Aktivnosti studenata

Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije, Šejla Hadžimejlić, Adela Jusufović, Haris Hečimović, Kerim Demiri i Elmin Fehrić učestvovali su u realizaciji programa kulturnog obrazovanja – posjete i obilasci institucija kulture u sklopu projekta „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“ koju realizira Fondacija „Muharem Berbić“, a finansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Tijekom dvodnevnog programa 19. i 20. novembra naši studenti su sa drugih 15 učesnika posjetili pet značajnih kulturnih institucija smještenih u Sarajevu. Program je podrazumijevao posjetu Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Olimpijskom muzeju, Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Osnovna ideja projekta je približavanje i upoznavanje mladih sa isprepletenošću kulturnih identiteta Bosne i Hercegovine. Projekat „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“ nastoji ukazati na multikulturalni karakter bosanskohercegovačke kulture i na taj način poslati poruku o važnosti izgradnje zajedničkog identiteta čiji će temelj biti multikulturalnost.

Učesnici programa su po njegovom okončanju iskazali iznimno zadovoljstvom programom te potrebu za organizacijom sličnih programa u budućnosti.

U naredom periodu na našem portalu donosimo priče i lično iskustvo studentica i studenata Odsjeka za kulturalne studije koje su nastale prilikom posjeta spomenutim institucijama kulture.

Elmin Fehrić

Komentariši