Sokratovi kafei na Odsjeku za kulturalne studije sa temom: Mladi i politika – mogu li mladi promijeniti svijet?

Aktivnosti studenata Kulturalni studij Projekti

Odsjek za kulturalne studije u Zenici i ove godine nastavio je uspješnu saradnju sa partnerima iz TPO fondacije iz Sarajeva. Studenti svih godina studija učestvovali su u prvim Sokratovim kafeima zamišljenim kao prostor za slobodnu razmjenu mišljenja o temama koje se direktno tiču mladih u Bosni i Hercegovini. Poštujući preporuke o uslovima rada u uvjetima pandemije izazvane virusom covid-19, Sokratovi kafei su organizovani u online formi putem platforme Google classroom.

Tema prvih Sokratovih kafea bila je „Mladi i politika – mogu li mladi promijeniti svijet“, a facilitator zanimljive diskusije bio je doc. dr. Mirza Džananović. Povod ovoj temi bili su protekli izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i predstojeći lokalni izbori u Bosni i Hercegovini na kojima je primjetno značajnije učešće mladih ljudi.

Učesnici su pokušali odgovoriti na pitanje zašto su mladi danas previše pasivni, naročito studentska populacija koja je u prošlosti bila nositelj prosvjetiteljskih i humanističkih vrijednosti i pokretač društvenih promjena. Razgovaralo se o zainteresovanosti mladih za probleme u njihovim zajednicama, te koliko su mladi spremni volonterski uključiti se u rad lokalnih zajednica, studentskih udruženja, različitih kulturnih i društvenih organizacija. Nametnulo se i  pitanje da li mladi mogu djelovanjem u političkim organizacijama doprinijeti promjeni postojećeg stanja u društvu. Otvorena i dinamična rasprava okončana je  pitanjem: da li mladi u stanju u kakvom se danas nalazi naše društvo imaju pravo da budu pasivni.

Nova sesija Sokratovih kafe na Odsjeku za kulturalne studije održati će se već naredne srijede u istom terminu, ali sa novom temom i novim facilitatorom. Sigurni smo da će novoj sesiji prisustvovati još veći broj studenata te da će diskusija biti još zanimljivija i plodonosnija.

Komentariši