Posjeta grupe studenata Odsjeka za kulturalne studije Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića u sklopu realizacije projekta „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“

Aktivnosti studenata Projekti

Tokom dvodnevne realizacije programa kulturnog obrazovanja, 19. i 20. novembra naši studenti su zajedno sa drugih 15 učesnika projekta „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“, koju realizira Fondacija „Muharem Berbić“, a finansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, posjetili Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića jedna je od najrespektabilnijih, najznačajnijih i najposjećenijih znanstvenih i kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini. Institut je nastao 1988. godine u Cirihu kao fondacija, najprije kao plod velike ljubavi prema knjizi i kulturi čitanja Adila Zulfikarpašića, a potom i kao rezultat sakupljanja i sistematiziranja historijske, književne, rukopisne i arhivsko – dokumentacijske građe o Bosni i Hercegovini, kao i o drugim zemljama i narodima. 1991. godine u Sarajevu je otvorena podružnica  Bošnjačkog instituta, dok 1998. godine utemeljitelj instituta odlučuje da se cjelokupni fond iz Ciriha premjesti u Sarajevo. Tako je 24. maja 2001. godine svečano otvoren moderno opremljen Bošnjački institut. Time je ispunjena želja utemeljitelja da svojoj zemlji pokloni vakuf u kojem će buduće generacije istraživati historiju, ali i njegovati kulturu Bošnjaka i ostalih naroda u BiH.

Prilikom obilaska učesnici su posjetili zgradu biblioteke, arhiva i galerije i Gazi Husrev-begov hamam koji čine kompleks Bošnjačkog instituta. Gazi Husrev-begov hamam, osim što svojom arhitekturom svjedoči o bogatoj histoji naroda BiH, danas je također u funkciji kulturnog centra u kojem su smješteni muzejski eksponati. Hamam je, također, mjesto u kojem se prezentiraju vodeći domaći i međunarodni kulturni sadržaji. Najatraktivniji segment Gazi Husrev-begovog hamama jeste Zelena soba Mersada Berbera gdje se nalaze umjetnička djela koja je autor poklonio institutu i samostalno ih postavio. Osim toga, posjeta je podrazumijevala obilazak izložbe etnološke zbirke instituta i zbirke umjetničkih djela. Ono što nas pored fantastičnog spoja moderne i orijentalne arhitekture kompleksa još ostavlja bez daha jesu resursi instituta koji su njegovo najveće blago. Institut nam svjedoči o bogatoj historijskoj niti Bosne i Hercegovine kroz različite forme umjetničkog i kulturnog stvaralaštva i odaje nam brojne pozitivne priče o miru, humanizmu i suživotu koje naša zemlja baštini kroz stoljeća. Ono u čemu uspijeva i što je osnovna misija instituta jeste promocija države Bosne i Hercegovine i njenih naroda kroz prezentaciju bosanskohercegovačke kulture, nauke i umjetnosti.

Posjeta Bošnjačkom institutu, ali i svim drugim kulturnim institucijama koje govore o bogatom kulturnom naslijeđu BiH, vrlo je značajna i korisna za mene, studenticu Odsjeka za kulturalne studije, kao i za ostale kolegice i kolege, u daljnjem proučavanju kulturne baštine BiH. Bibliotečki fond Bošnjačkog instituta sadrži preko 150 000 bibliotečkih jedinica bosanskohercegovačke historije, a građa je dostupna u online katalogu instituta što nama studentima mnogo znači u znanstvenim i istraživačkim radovima. Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića nezaobilazna je oaza umjetnosti, kulture i prijateljstva.

Adela Jusufović

Komentariši