Olimpijski muzej u Sarajevu vratio stari sjaj

Kulturna baština

U sklopu projekta „Sruši tarabu i izgradi ćupriju“ studenti Odsjeka za kulturalne studije: Elmin Fehrić Haris Hečimović, Kerim Demiri, Adela Jusufović i Šejla Hadžimejlić, imali su priliku posjetiti Olimpijski muzej u Sarajevu. Rekonstrukcija muzeja, oštećenog tokom rata, počela je 2018. godine, a s ciljem očuvanja uspomena i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH. Obnovljeni Olimpijski muzej svečano je otvoren 8. oktobra, nakon gotovo 30 godina od razaranja.

Inače, prvobitna namjena zgrade Olimpijskog muzeja bila je stambena, odnosno bila je privatna kuća jednog uglednog advokata, političara i doktora, a nakon toga zgrada je bila i diplomatsko-konzularno predstavništvo. Ipak, povodom održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara pretvorena je u Olimpijski muzej, a interesantan je podatak da je ovo jedini muzej u svijetu koji je otvoren na dan Olimpijskih igara.

Prilikom ulaska u muzej dočekati će vas slogan Olimpijskih igara: Citius, Altius, Fortius što u prijevodu znači brže, bolje, jače i koristi se od 1920. godine. Ono što je najprepoznatljivije za olimpijadu jesu krugovi, koji predstavljaju kontinente. Plavi krug predstavlja Evropu, crni krug Afriku, crveni Ameriku, žuti Aziju i zeleni Australiju. Zajedno sa bijelom podlogom oni čine sve boje koje se nalaze na svim nacionalnim zastavama svih zemalja svijeta.

U Olimpijskom muzeju se mogu vidjeti djela koja govore o samom toku priprema za 14. ZOI u Sarajevu, kao i radovi mnogih svjetskih umjetnika. Najveću pažnju izazivaju skije nekadašnjeg Jugoslovenskog skijaša Jure Franka, jednog od legendarnih imena sarajevske Olimpijade. Pored skija, mogu se vidjeti i drugi poput medalja, filatelije, numizmatike, stari bob i razne druge sportske opreme iz tog perioda.

Olimpijski muzej je vrijedno kulturno blago koji je, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, još 2009. proglašen nacionalnim spomenikom u sklopu kompleksa vila iz Austro-ugarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, a koji je zaista pravi svjedok jednog vremena i turbulentnih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Kerim Demiri

Komentariši